×

Προειδοποίηση

JFolder: :files: Η διαδρομή δεν καταλήγει σε φάκελο. Διαδρομή: [ROOT]/images/stories/galleries/2014/ekdromi23.2.14
×

Σημείωση

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder:

Την Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2014,  ο Φυσιολάτρης πραγματοποίησε μια εκδρομή στις πηγές του Ευρώτα, κοντά στον  Πάρνωνα, στο όμορφο δάσος της Σκυρίτιδας. Παίρνοντας το δρόμο προς Τρίπολη, μετά από μια σύντομη στάση  για καφέ στο Αρτεμίσιο, κατευθυνθήκαμε προς την Αρχαία Τεγέα. Η Αρχαία Τεγέα βρίσκεται 10 χιλιόμετρα έξω από την Τρίπολη, δίπλα στο χωριό Αλέα της Μαντίνειας. Ήταν  από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαίας Αρκαδίας και γνώρισε μεγάλη ακμή κατά την αρχαιότητα και  καταστράφηκε το 395 μ.Χ. από τους Γότθους. Εδώ υπήρχε  ο ναός της Αλέας Αθηνάς, έργο του γλύπτη Σκόπα, μέσα στον οποίο υπήρχε ελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς, αγάλματα του Ασκληπιού και της Υγείας, καθώς επίσης και τα δόντια του Ερυμάνθιου κάπρου. Τα μάρμαρα του ναού χρησιμοποιήθηκαν για την ανέγερση του χριστιανικού ναού της Παναγίας, που βρίσκεται πλησίον του αρχαιολογικού χώρου.

Σήμερα ο χώρος λειτουργεί ως αρχαιολογικό πάρκο και διαθέτει Αρχαιολογικό Μουσείο με ευρήματα κυρίως από το χώρο γύρω από το ιερό της Αλέας Αθηνάς.

Μετά την επίσκεψη στην Αρχαία Τεγέα φύγαμε για τη Βλαχοκερασιά,  για να περπατήσουμε στο δάσος της Σκυρίτιδας. Έργο του δασολόγου Τ. Στεφάνου, που το 1976 έπεισε τους κατοίκους του χωριού Βλαχοκερασιά και των γύρω χωριών να φυτεύσουν  πεύκα, έλατα και καστανιές και έτσι δημιουργήθηκε ο πρώτος τεχνητός δρυμός της Ελλάδας. Σήμερα υπάρχει μονοπάτι για πεζοπορία μέσα στο καταπληκτικό δάσος με τα  πανύψηλα δένδρα, που φτάνει στις πηγές του Ευρώτα και συνεχίζει παράλληλα προς το ποτάμι. Το μονοπάτι περνάει από μια μικρή λίμνη και κινείται πάνω σε αυλάκια παλιών νερόμυλων, που  τα ερείπια τους ακόμα και σήμερα μαρτυρούν ότι παλιότερα εδώ ο τόπος ευημερούσε. Η διαδρομή καταπληκτική  με βρυσούλες που μας προμήθευαν με δροσερό νερό σε όλη τη διαδρομή και παντού ακουγόντουσαν τα κελαηδίσματα κάθε είδους πουλιών. Η πρώτη ομάδα κάνοντας μια τετράωρη διαδρομή μετά τη λιμνούλα   ανηφόρισε το χωματόδρομο για τη Βλαχοκερασιά. Η δεύτερη και πιο γρήγορη ομάδα συνέχισε  το μονοπάτι και  ακολούθησε το ποταμάκι περνώντας αρκετές φορές από τη μια όχθη στην άλλη. Εδώ δεν έλειψαν και τα απρόοπτα και  κάποιοι βράχηκαν από τα νερά.   Αφού φτάσαμε και στον τελευταίο μύλο, στρίψαμε δεξιά παίρνοντας τη κοίτη ενός ρυακιού προς τις ανεμογεννήτριες. Η διαδρομή ανηφορική, δύσκολη και σε πολλά σημεία έπρεπε να βοηθηθείς από σχοινιά και συρματόσχοινα που με προσωπική δουλειά είχε τοποθετήσει ο ΕΟΣ Τρίπολης.

Φτάνοντας στην κορυφή περάσαμε δίπλα από τις ανεμογεννήτριες, έχοντας  θέα προς τα γύρω  βουνά του Πάρνωνα, που ήταν σκεπασμένα με δάση, και στο βάθος προς τον χιονισμένο  Ταΰγετο. Εδώ άρχισε να ψιλοβρέχει και βρήκαμε για λίγο καταφύγιο στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και έπειτα κατηφορίσαμε προς την Βλαχοκερασιά από την αντίθετη μεριά, κάνοντας συνολικά  μια κυκλική διαδρομή 6 ωρών. Περνώντας μέσα από το χωριό θαυμάσαμε τα όμορφα παλιά πέτρινα  σπίτια με τα πέτρινα μπαλκόνια. Στις δυο ταβέρνες του χωριού καθίσαμε και γευτήκαμε τα νόστιμα φαγητά τους. Αργά το απόγευμα στις 18.30 ξεκινήσαμε για την επιστροφή μας, αφού πρώτα περάσαμε και είδαμε από κοντά τη λίμνη Τάκα, την ώρα που ο ήλιος βασίλευε   απέναντι από τα βουνά  της  Τρίπολης. Μια φανταστική  εκδρομή που σίγουρα με την πρώτη ευκαιρία θα την προσθέσουμε και πάλι στο πρόγραμμά μας.

{gallery}2014/ekdromi23.2.14{/gallery}